Onze 1ste dag in het ziekenhuis van Kabgayi
Door: Anita
Blijf op de hoogte en volg Anita
09 Oktober 2012 | Burundi, Rwanda
Om 7u waren wij in het ziekenhuis voor de geplande stafvergadering die dan uiteindelijk 2O minuten later (lees : Afrikaans uur) van start is gegaan. Na afloop hebben we ‘de hele bende’ artsen,verpleegkundigen en ander personeel uitvoerig begroet. Daarna zijn we naar het operatiekwartier (OK) gegaan en daar hadden de lokale collega’s een vergadering belegd waar we het OK-gebeuren besproken hebben en afspraken hebben gemaakt voor de komende 2 weken. Ik was bijna vergeten dat de Rwandesen meesters zijn in het ‘veel praten maar weinig zeggen’. Hier kregen we ook te horen dat er een anesthesieverpleegkundige surplus was bijgekomen in Kabgayi wat toch wel goed nieuws betekent. Nadien is Musa gestart met de consultaties en Cécile en ik zijn de dozen van AZV met materiaal gaan zoeken in de apotheek, deze naar OK laten brengen en ze nagekeken. We hebben ook de OKzalen gecheckt, de ontwaakkamer in orde gebracht, op sterilisatie de instrumentendozen gaan maken voor de ingrepen voor morgen… alles dus in gereedheid gebracht om morgen (dachten we) te kunnen starten.
Ik heb mijn kleine mini-laptop mee en maak dus ‘thuis’ mijn blogberichtjes in Word om deze dan op een snellere manier te kunnen versturen via internet vanuit het ziekenhuis. Er is zelfs sinds kort draadloos internet dat vrij goed en snel werkt op één bepaalde plaats in het ziekenhuis, een mooie vooruitgang dus ! Ik had net gedaan met mijn blogberichtjes te plaatsen en jullie leuke reacties te lezen als Cécile mij kwam halen voor een urgentie waarvoor ik mee aan tafel moest. Ik ben dus om 13u30 naar OK gespurt om dan uiteindelijk om 16u30 onze patiënt op de operatietafel te krijgen ! Het ging om een jonge man met een geperforeerde maagulcus (een gat in de maag tgv een maagzweer) met een fameuze buikvliesontsteking tot gevolg waar we dan een laparotomie (een open buikoperatie) hebben bij gedaan voor een maagoverhechting en de buik goed te spoelen. De algemene verdoving is uitstekend verlopen waar ik heel blij om was ! Hopelijk slaat nu nog de antibiotica snel aan zodat onze moeite niet voor niks is geweest en deze man kan herstellen.
Een beetje moe maar toch voldaan heeft de ambulance-taxi ons naar huis gebracht, het regende pijpenstelen en het was ondertussen al aardig donker (19u30).
Ik was blij Jean-Marie te zien die weer super goed zijn best had gedaan om lekker te koken maar toen kwam de teleurstelling van de dag : de kranen stonden weer droog en heb weer een zalige douche op mijne buik kunnen schrijven ! Hopelijk morgen beter …
Groetjes van ons allen en tot een volgende !
09 Oktober 2012 - 20:01
Halit:
Hoi Anita,
er al onmiddellijk stevig in gevlogen dus? Zo ken ik je wel!!
Toffe blog.
Veel plezier nog =) -
09 Oktober 2012 - 21:57
Ann En Co:
Heykes,
Aan eten geen gebrek precies, maar aan stromend water :-)
Alvast veel succes daar, dat jullie veel mensen mogen en kunnen helpen.
Morgen beetje vroeger de veren uit en snel de douche inlopen!
Groetjes en tot hoors
Ann, Ben, Lotte en Jef -
09 Oktober 2012 - 22:19
Nadine:
oei, dat was al een spannende dag. Maar ergens lees ik toch ook dat je nog niet vroeg genoeg uit je bed was !!! Je bent geklopt aan de douche....ai,ai,ai. Hopelijk morgen meer succes: tot de volgende -
10 Oktober 2012 - 08:36
Lut:
Dag Anita,
ALé ni douchen, we kunnen het ons hier niet voorstellen. ALhoewel ik denk dat men hier te veel onder de douche staat !
Ik ben blij dat er toch iemand bij is voor de anesthesie !
Gisteren in de les heeft Ann haar mannetje en vrouwtje gestaan ! Lekker Italië, het vervolg van vorige week.
Straks nog een keer Italië met de groep van Nadine en Krista.
groetjes en tot de volgende !
Lut -
10 Oktober 2012 - 08:55
Greta Cornelis:
Helaba Anita,
Het ziet er daar allemaal goed uit, hier ook uw mannen trekken hier heel goed hun plan.
Onze xander vind het wel tof dat hij bij de papa mag slapen nu gij weg zijt, maar dat weet ge wel.
Verder hier niet veel nieuws allen s'morgens al heel koud scherp 3gr is niet vet en nog niet gewoon.
Gisteren gaan koken met ons Ingrid weer lekker en te veel gegeten, en natuurlijk veel gelachten.
Groetjes en tot later
Greta -
10 Oktober 2012 - 10:55
Els Verbruggen:
hoi anita,
jaja goe gelezen ik ben het, daar verschiet ge van he!
wat een belevenis al op jullie eerste werkdag.
aan lekker eten is er precies geen gebrek als het water nu ook nog zo rijklijk uit de douche zou stromen zou het zalig zijn denk ik om de werkdag na een lekker en stevig ontbijt te kunnen starten.
zou de plaatselijke kok niet mee naar belgie willen afreizen om hier ook voor ons zo lekker te koken?
ik dacht dat je alleen bij ons urgenties ( allee zo noemen ze dat daar) aantrok maar dat is precies niet het geval. je bent daar ook van zwarte wacht denk ik.
ik ga stoppen want de late shift roept warm je maar goed op want het zal hier een pak kouder zijn.
tot later en nog veel succes
groetjes els johan femke en wout -
10 Oktober 2012 - 15:10
Eline:
Hey Anita!
Wat fijn om al dat nieuws te lezen! Je vertelt het zo mooi dat ik er helemaal zin in krijg.
Frank vertelde zaterdag dat je goed vertrokken was op het feest van Niek. Hij was in outfit :-), heel leuk en grappig zijn masker. Het was een avondje gefascineerd kijken naar de dansers.
Goed dat de anesthesie goed verlopen is waar je zoveel schrik voor had. Dat is goed nieuws voor de komende twee weken van je avontuur. Zo'n muskietennet is goed gerief met al die beestjes rond jou, brrr. Hopelijk wordt je vandaag beloont met een douche! En anders weet je dat er een lekkere maaltijd op je te wachten staat, wat een luxe zo een kok in huis.
Hier loopt alles zijn gangetje. Vorig weekend zijn we te weten gekomen dat Anthony en Halit helemaal geen quizmasters zijn... Ai Ai! Met gevolg dat we niet zo goed gescoord hebben maar we waren niet de laatste.
Verder heeft Anthony ons getrakteerd met zelfgemaakte vanille-ijs en ons team hem op een fris plonsje in 'den bak'. Hij was helemaal verrast!
Vele groetjes
Eline