Het laatste blogbericht voor deze week - Reisverslag uit Rwanda, Burundi van Anita Stroobants - WaarBenJij.nu Het laatste blogbericht voor deze week - Reisverslag uit Rwanda, Burundi van Anita Stroobants - WaarBenJij.nu

Het laatste blogbericht voor deze week

Door: Anita

Blijf op de hoogte en volg Anita

12 Oktober 2012 | Burundi, Rwanda

Donderdag 11 oktober

Hallo iedereen,

De laatste werkdag van deze week is in zicht en eigenlijk, moet ik eerlijkheidshalve zeggen, ben ik er niet rouwig om.

We hebben vandaag een mentaal en fysisch zware dag achter de rug. We zijn vanmorgen gestart met de geplande splenectomie (miltverwijdering). Het ging om een jonge man van 24 jaar met epilepsie (= vallende ziekte) die, zoals de ziekte laat vermoeden én door gebrek aan medicatie voor deze aandoening, regelmatig viel. Hij had een (uitwendig goed zichtbaar) vergrote milt en vermits dit een bloedrijk orgaan is, begon het gevaarlijk te worden, dat hij eens ‘slecht zou vallen’ met mogelijk (dood)bloeden tot gevolg. De verwijderde milt woog 2 kg, een normale milt weegt +/-300 gram. (Wederom : foto’s volgen voor de geïnteresseerden)
De ingreep zelf is vrij vlot verlopen, het OKpersoneel én anesthesieverpleegkundigen hebben vandaag heel goed geanticipeerd op alle vlakken, en dat was goed voelbaar en aangenaam werken. Wat mij vandaag (weer) is opgevallen, is dat sommige patiënten met krassen (littekens) thv hun probleem op de operatietafel komen. In Rwanda (en andere delen van Afrika) is de alternatieve geneeswijze en het bijgeloof nog sterk aanwezig. Volgens Musa gaan mensen hier met hun probleem naar een “soort kruiden-geneesman”. Die gaat dan dmv krassen aan te brengen op de plek van het probleem, een geneeskrachtig kruidenmengsel aanbrengen om zo mensen trachten te genezen of zelfs “het kwade” uit de mensen tracht te verdrijven. (Neeeeeeeen, ik ben niet van plan bij zo’n man langs te gaan !)

We hebben ook nog een zeer grote prostaat verwijderd bij een 51- jarige man en een borstgezwel verwijderd bij een 34- jarige vrouw. Al de ingrepen zijn vlot verlopen.

Morgen dus onze laatste werkdag van onze 1ste week met 4 geplande operaties.

Ondertussen hebben we al plannen gesmeed voor het komende weekend. Musa gaat zijn familie bezoeken in Kigali. Cécile en ik gaan zaterdag een echte rustdag inlassen, deze gaat welkom zijn ! Ik hoop op wat zon zodat ik buiten wat kan genieten van onze tuin hier met een goed boek (dank u wel Anne!). De weergoden zijn ons hier niet goed gezind want de regen is hier al met bakken uit de lucht gevallen, het enige aangename aan het weer is de temperatuur hier, die schommelt rond de 23 °, een beetje te vergelijken met de temperatuur in België op dit moment denk ik als ik de berichten zo lees (binnen, met de verwarming aan). En ik die dacht hier mijn portie vitamine D te komen opdoen voor de komende wintermaanden… Om verder te gaan met onze WE-plannen : Zondag gaan Cécile en ik ook naar Kigali met de bus (dat is een lange afstandbus die je op voorhand moet reserveren waar Musa gaat voor zorgen), Cécile kent Kigali vrij goed en daar gaan we een beetje de toerist uithangen om dan ’s avonds samen met Musa terug te keren.

Vermits ik alleen op internet kan in het ziekenhuis, gaat de volgende blog vermoedelijk pas maandag gepost worden.

Warme maar te vaak natte (buiten dan toch) bloggroeten uit Kabgayi !

• 12 Oktober 2012 - 21:55

Gerrit:

hey Anita,

blijkbaar gaat alles ginder zoals alle andere jaren :)

ik heb al uw verhalen gelezen en lijkt me een geweldige ervaring.
    veel plezier nog en doe dat nog wat goed he
    kus en knuffel...

• 13 Oktober 2012 - 19:54

Barbera:

Dag Anita,

Ik heb met veel plezier je blog gelezen en wou je even horen, maar je was er niet! 't Doet raar om zo vertrouwde zaken te lezen (avocado als voorgerecht, fruitsla, Musa, Jean-Marie, Freddy, ...) en er niet bij te zijn, maar ik volg je en leef mee! Ik hoop dat je genoten hebt van je rustdag en wens je veel plezier in Kigali! En ik wens je ook een lekkere warme douche toe! Slaap je terug op dezelfde kamer?
    Alé tot heel binnenkort hé! Knuffel, Babs

• 13 Oktober 2012 - 19:57

Piet:

Hey Anita,

ik lees vandaag voor het eerst je blogberichten maar je bent ondertussen al shower champion!
    Hier valt ook heel wat nattigheid uit de lucht. Geniet maar goed van je weekend maar denk er wel aan..... ni doen wat da wij ook ni zouden doen he!

zeg... en ik ken ook wel een paar plekjes bij sommige mensen waar wat op kan gekrast worden zenne!!! kwestie van het kwaad eruit te krabben he!

groetjes

Piet

• 14 Oktober 2012 - 09:44

Henri En Greta:

Helaba Anita,

Zo te lezen gaat het ginder(ver van huis) toch goed met jullie. Zalang ge werk hebt en het valt allemaal mee is het wel goed. Weer is in ieder geval beter dan hier, gisteren bijna ganse dag geregend met momenten gegoten, niet prettig zenne, nu schijnd de zon van deze morgen al wat beter.
    Morgenvroeg zijn ze hier voor onze zolder op te spuiten om half zeven, we zullen zien wat het word.
    Met de mannen gaat het goed,voor was en plas zorg ik wel de rest doen ze zelf en doen het goed met hun tweetjes.
    ik zit van gisteren zonder internet weet niet wat er scheelt, maar onze Frank zal het hopelijk vandaag in orde brengen , als het gaat natuurlijk.
    Verder geen nieuws hier DIKKE KUSSEN VAN ONS ALLEN X X X

Tot later (toch al halfweg goe)

Greta Henri en de Moe

doedoei hou U goed daar

• 14 Oktober 2012 - 09:44

Henri En Greta:

Helaba Anita,

Verder geen nieuws hier DIKKE KUSSEN VAN ONS ALLEN X X X

Tot later (toch al halfweg goe)

Greta Henri en de Moe

doedoei hou U goed daar

• 14 Oktober 2012 - 10:17

Anne:

hey,

na een drukke week hier ben ik hier nog eens.

bijna klaar om te gaan stemmen se.

gisteren zijn we nog eens naar de moestuin geweest tussen 2 buien door. alles ziet er goed uit.

de oudjes zijn gisteren komen eten: "boontjes" met balletjes in tomatensaus en couscous! heerlijk.
    ik heb ze de link van uwe blog doorgestuurd, maar dat is natuurlijk geen garantie dat ze iets gaan sturen.
    want zoals ons mama gisteren zei, baantjer blijft spannend, ook na de zoveelste aflevering, ik herken de personages maar ik zou bij god niet meer weten wie het gedaan heeft!!!

in de kookles was het ook weer lekker, ik heb marleen en patrick geholpen en zelf safraanrisotto gemaakt.

voor de volgende les had lut het al gezegd welk land het was, maar ik kan er niet opkomen; ik moet het van geen vreemden hebben zeker. alleen kan ik het niet op de leeftijd steken.
    maar als je terug bent is het marokko!! dat weet ik nog wel, ha!

sevens gaan we dus stemmen en gaan we een wandelijkske maken in het bos met de lewis, op zoek naar herfstvruchten en champignons voor juf katrien.
    al een geluk dat de zon schijnt vandaag, en hopen dat die buien overblijven die frank heeft voorspeld gisteren (debosere hé).

groetjes van ons allen en tot gauw,

anne

• 14 Oktober 2012 - 11:33

Robert:

De Boontjes uit uwe hof zijn heerlijk.
    Ik ga het volgend jaar ook eens proberen.
    Nog vele groetjes !
    Uit het zonnige Bonhei !

• 14 Oktober 2012 - 22:37

ELS VERBRUGGEN:

hoi anita,

zo te lezen gebeuren daar wel spannende dingen die bij ons best niet voorvallen zoals te weinig licht en elektriciteit wat moet ae dan doen?
    vandaag gaan stemmen wat een belevenis! stemcomputers die blokkeren het leek wel of we bij jullie in afrika waren. na heel lang wachten is het dan eindelijk gelukt en konden we van de winterzon gaan genieten.
    genieten jullie daar ook maar van de zon en tot later

groeten els johan femke en wout